Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. To w niej przygotowujemy posiłki i spożywamy je. Musi być zatem odpowiednio urządzona. Nie może w niej zabraknąć stołu, przy którym będziemy spędzać czas z najbliższymi. Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?
Wybierając stół do kuchni, w pierwszej kolejności warto zastanowić cię nad jego optymalnym kształtem. Powinien on odpowiadać ergonomii wnętrza. Na rynku dużą popularnością cieszą się następujące rozwiązania:
stoły okrągłe – pięknie się prezentują, jednak mogą okazać się mało funkcjonalne, zwłaszcza w niewielkiej kuchni, gdzie nie będziemy w stanie umieścić je równolegle do ściany, w ten sposób oszczędzając nieco miejsca. Ich zaletą jest jednak wygoda użytkowania i bezpieczeństwo (nie mają kantów). Warto je zatem wykorzystać, jeżeli do dyspozycji mamy sporą kuchnię,
stoły kwadratowe – są bardziej funkcjonalne niż stoły okrągłe. Mają jednak ostre ranty, przez co mogą być niebezpieczne w użytkowaniu. Na podkreślenie zasługuje jednak to, iż prezentują się niezwykle ciekawie,
stoły prostokątne – to najchętniej wybierane z rozwiązań, pomimo że mają niebezpieczne kanty. Są jednak niezwykle funkcjonalne i sprawdzają się nawet w niewielkich kuchniach,
stoły podłużne z zaokrąglonymi rantami – odznaczają się tymi samymi zaletami co stoły prostokątne. Nie mają jednak ostrych narożników, przez co są bezpieczniejsze.
Ekspert sklepu Meblujesz.pl radzi, aby w niewielkiej kuchni postawić na stół z rozsuwanym blatem. Nierozłożony pozwoli zjeść posiłek w rodzinnym gronie. Gdy zaś zjawią się goście, z łatwością zwiększymy jego rozmiary, tak aby każdy miał miejsce.
Wybierając stół kuchenny, warto również zwrócić uwagę na:
rozmiary mebla – powinny one być dostosowane do wielkości wnętrza, a także liczby domowników. Na uwadze należy mieć to, że każda z siedzących przy stole osób powinna mieć około 60 centymetrów wolnej przestrzeni dla siebie. Ważna jest również wysokość mebla – siedząc przy nim na krześle powinniśmy móc swobodnie oprzeć łokcie na blacie. Standardowo stoły mają wysokość 70-75 cm, a stoły barowe – 110-120 cm,
trwałość – aby stół kuchenny był wytrzymały, musi mieć solidną podstawę. Dobrze sprawdzi się model wyposażony w stelaż połączony z nogami na klejone wpusty i dodatkowo wzmocniony śrubami. Jest to niezwykle trwała konstrukcja. Jeżeli nogi zostały przymocowane bezpośrednio do blatu stołu, musimy liczyć się z tym, iż mogą się one wyłamać.
Wybierając stół do kuchni, wiele uwagi należy poświęcić blatowi. Przede wszystkim powinien on mieć twardą i gładką powierzchnię, dzięki czemu będzie odporniejszy na zachlapanie i zarysowania. Taki blat jest również łatwiejszy w czyszczeniu. Warto również zadbać o to, aby był odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią. Wówczas posłuży nam przez wiele lat.
Na trwałość i estetykę blatu w dużej mierze wpływa to, z jakiego materiału został wykonany. Do wyboru mamy:
blat kamienny – jest niezwykle trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Łatwo się go czyści. Jest jednak drogi. Spory ciężar sprawia zaś, że stół z takim blatem ciężko przesunąć, jeżeli zaistnieje taka potrzeba,
blat drewniany – to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Nadaje wnętrzu ciepły, przytulny charakter. Pamiętajmy jednak, że jeżeli wybierzemy stół z drewna miękkiego (np. sosnowego) lub materiałów drewnopochodnych, może on być wrażliwy na zadrapania,
blat szklany – zwykle wykonany jest ze szkła hartowanego, co zapewnia jego trwałość. Mebel pięknie się prezentuje, jednak dosyć łatwo się brudzi. Na szczęście można szybko pozbyć się tych zabrudzeń.
Stół pełni w kuchni ważną rolę. Przy jego wyborze należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, aby jego kształt i wymiary były dostosowane do metrażu i ergonomii wnętrza. Liczy się również trwałość i estetyka, na które wpływ ma przede wszystkim materiał, z jakiego wykonano blat i nogi stołu. Warto zadbać także o to, aby cała konstrukcja harmonijnie współgrała ze stylem, w którym urządzono kuchnię.
Zostaw komentarz